Elfogadták a 2023. évi költségvetést az első Pest Vármegye Közgyűlésen.

Döntés született a „Megyei Foglalkoztatási-Gazdaságfejlesztési Együttműködések” c. projekt megvalósításáról; a „kompenzációs” pályázatokkal összefüggő feladatokra vonatkozó támogatási kérelmekről; a külügyi beszámolóról és a külügyi tervről.

A képviselők elfogadták a 2023. évi költségvetést, melynek összege 488 millió forint.

Pest Vármegye Önkormányzata felel az első, Göd Város közigazgatási területén kialakított különleges gazdasági övezet fejlesztéséért.

Az Önkormányzat megvásárolta és kisajátította az Elmű transzformátorállomás területét, amely eredeti célja szerint biztosította volna a Samsung SDI, illetve a később létrehozandó iparterület elektromos áram ellátását, azonban a Samsung elektromos ellátását más módon biztosították, így jelenleg a terület hasznosításra vár.

Kormányzati döntés született arról, hogy a különleges gazdasági övezet területén belül, a meglévő Samsung telephellyel szemben, az M2 út túloldalán D-K irányban további 40 ha iparterület fejlesztésére kapott az Önkormányzat megbízást. Gyakorlatilag a területek megvásárlása, illetve kisajátítása megtörtént, hamarosan az Önkormányzat nevére kerülnek az ingatlanok. Megtörtént az iparterület kialakításához szükséges lőszermentesítés, talajszennyezettség vizsgálat, valamint az előzetes régészeti dokumentáció elkészítése. Egyéb forrásból a terület megközelítéséhez szükséges utak tervezése folyamatban van, ezt követően az alap közművek biztosítása után megkezdődhet az iparterület hasznosítása.

A gödi különleges gazdasági övezetből befolyt helyi adóbevétel 80%-ának felhasználása a Településfejlesztési alap, a Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap, a Gödi zöld-fenntarthatósági alap és a Civil támogatási alap útján történik.

A Közgyűlésről részletes beszámolót a pestmegye.hu-n olvashatnak.

Fotó: pestmegye.hu

Előző cikkEllehetetlenülhet a hazai cementgyártás?
Következő cikkKözmeghallgatás lesz a Duna-part Nyaralóházaknál a Samsung-gyárról