A Minden Állatért Alapítvány madárbarát tanösvényét október óta ismerhetik a gödiek az Erzsébet-ligetben. Az alapítvány kuratóriumi elnökét, Grabow Nikolettet kérdeztük a tanösvényről, a tanösvénnyel kapcsolatos tapasztalatokról.

Mikor fogalmazódott meg a gondolat a madárbarát tanösvény létrehozására itt, Gödön?

Már több évvel ezelőtt el kezdett foglalkoztatni a tanösvény terve. Megragadtunk egy pályázati lehetőséget, aminek a segítségével az ötlet valóra válhatott. Korábban a gödi rendezvényeken évek óta madárbarát totókkal (mindig az évszaknak megfelelően, például téli madárbarát totó) jelentünk meg annak érdekében, hogy minél több információt adjunk át a gyerekeknek a madarak világáról. Új színfolt a tanösvény Gödön, amit október végén adtunk át. Az átadó ünnepségünkre sokan ellátogattak, amit összekötöttünk a rajzpályázatunk eredményhirdetésével. A rajzpályázat nagyon sikeres volt, a „Barátaink a madarak” témában közel 300 pályamunka érkezett be.

Mit mutat be a madárbarát tanösvény?

A leggyakrabban használt madárvédelmi eszközöket ismertetjük, amelyeket a saját környezetünkben célszerű használni. Ezek főleg mesterséges költőodúk, amelyekkel elsősorban az énekesmadarakat tudjuk segíteni. Az eszközöket olyan fajok példáin keresztül mutatjuk be, amelyek valóban a mi közvetlen környezetünkben találhatók meg.

Jól tudom, hogy egy híres gödi is csatlakozott a programhoz?

Potyó Imre természetfotóst sikerült megnyerni a programunk támogatójaként, akitől olyan képeket kaptunk, amelyeken Gödön élő madarakat fotózott. A szemléltető példáink nagy része gödi madarakról készült fotók, de nem csak madárvédelmi eszközöket mutattunk be, hanem kicsit kitekintettünk az élővilág más területeire is. A tanösvénynek 12 állomása van. Gyógy- és mérgező növényekről, fás, cserjés élőhelyekről, természetvédelmi farakásokról, a gombák világáról, illetve méhecskehotelekről vagy darázsgarázsokról is osztunk meg információkat. Ez nem egy tudományos munka. A mi célunk az, hogy kicsit jobban ráirányítsuk az itt lakóknak azokra az élőlényekre a figyelmét, amelyeket ők is láthatnak a saját telkükön vagy a kertjükben.

Mivel készülnek még?

Tervezzük, hogy elindítjuk a Bérelj te is költőodú programot, amelynek az a lényege, hogy a családok örökbe fogadhatnak egy-egy odút, amelyekre névtáblák formájában rákerül a nevük. A tanösvényt szeretnénk helyszínként is használni, rendezvényeket szervezni a madarak és fák napján, a Föld napján, vagy az állatok világnapján. Azon dolgozunk, hogy minél több, a környezetünkben található, bajba jutott állaton segítsünk. Tevékenységünk során szeretnénk a különböző állatvédelmi témák fontosságára ráirányítani a lakosság figyelmét, és megnyerni számukra a közösség támogatását, védelmét és szeretetét.

Előző cikkÚjabb infók az útfelújításokról
Következő cikkA győzelem a legjobb szülinapi ajándék