Minden idők legeredményesebb versenylováról, Kincsemről már meséltünk olvasóinknak. A versenyló életének legfontosabb szakaszát Gödön töltötte, ahol a ma közösségi térként éledt újra istállójának helyszíne. Ezt fogjuk most megismertetni Önökkel.


Ha Gödön járunk, mindenképpen érdemes meglátogatni Kincsem egykori istállóját, amit kulturális térként rekonstruáltak. A műemlékvédelem alatt álló romos épület eredeti homlokzatát helyreállították, teljes tetőcserét hajtottak végre, és kialakítottak egy nagyobb termet, melyet most előadásokra, vetítésekre, zenei és táncprogramokra használnak. Az istállót bemutató kiállítás mellett a patkolókovácsok és bőrösök mesterségét szemléltető műhelyek is vannak a felújított ménesépületekben és környékükön. Annak idején az északi szárnyban helyezkedett el Kincsem lakhelye. Az épületnek ezen a részén látható a világhírű versenyló korhűen rekonstruált boksza, és itt rendezték be a csodakanca pályafutását bemutató emlékhelyet is. Az U alakú udvaron varázslatosan pompázik a veretlen Kincsem szobra. 

Az alkotás tökéletes kidolgozásában gyönyörködhetünk egy-két percet, utána azonban megpihenhetünk és felfrissülhetünk a Kincsemparki Kifőzdébe, ami a tértől nem messze található. 


A lovaglás szerelmesei mindenképpen látogassanak el a Kincsem Lovardába, amit Sződliget irányában találhatunk meg. A Szeszgyár utcában fekvő lovarda rengeteg, gyermekeknek szóló tábort szervez és a lovaglás megszerettetésével tölti mindennapjait. 

Érdekesség, hogy a gödi állomással szemben, a Rákóczi út 23 alatt állt 2011-ig az 1876-ban épült Fácán vendéglő, amelyet elsősorban a Kincsem kedvéért idelátogató újságíróknak tartottak fenn. Ma már óvoda működik a felújított épületben.

Előző cikkProgramokból nincs hiány Gödön
Következő cikkKényelmes otthont kaptak fogyatékossággal élők Gödön