Unod a mákos – diós bejglit és valami izgalmasabbra, szaftosabbra vágysz? Próbáld ki az idén a flódnisat.

Kettő az egyben, ráadásul úgy, hogy ne repedjen vagy ne legyen dundi és amorf a kecsesnek szánt bejglid. Az alábbi hozzávalókból három darab, 50-60 dekás rúd jön ki. Érdemes jó előre kikészíteni minden alapanyagot. A bejgli szereti a konyha-hőmérsékletű hozzávalókat 🙂 Fontos, hogy az így készített bejgli nem dudorodik ki és nem reped. Szép lesz.

Töltelék:

Mákos:

20 deka darált mák

1 kezeletlen citrom héja

10 deka cukor

1,5 deci víz vagy fehér bor

1 vaníliáscukor

fél kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg

Diós:

25 deka darált dió

12 deka cukor

1 deci tej

1 narancs reszelt héja

fél kávéskanál fahéj

1-2 nagy marék arany mazsola

Almás:

3 nagyobb alma meghámozva, lereszelve

1 teáskanál méz

0,5 deci fehérbor

1 citrom reszelt héja és kis citromlé

1 kávéskanál fahéj

Először elkészítjük a töltelékeket, hogy legyen idejük kihűlni. A mákot és az almát főzzük a hozzávalókkal 4-5 percig, a diót elkeverjük a többi anyaggal és leöntjük a forró tejjel.

Fontos, hogy a töltelék ne legyen fűrészporos és ne legyen folyós. Ha kell, lazítsuk vízzel-tejjel, vagy sűrítsük néhány kanál darált keksszel.

Közben gyúrjuk össze a tésztát.

Hozzávalók:

450 gramm liszt

120 gramm vaj

60 gramm libazsír

50 gramm porcukor

3 gramm porélesztő

2 tojás sárgája

1 kávéskanál só

1 deci tej

kenéshez + 1 tojás, szétválasztva

A vajat és a zsírt felkockázzuk, hozzáadjuk a liszt, az élesztő, a só és a porcukor keverékét. Dörzsölgetjük, míg zsemlemorzsához hasonló keveréket nem kapunk. Ekkor belekeverjük a tojások sárgáit, a tejet, és sima tésztává gyúrjuk. Hideg helyen pihentetjük fél órát.

Utána a tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az első darabot lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtjuk. Nem baj, ha nem szabvány téglalapot kapunk, összetekeréskor eltűnnek majd az árulkodó nyomok. A háromféle töltelék harmadát csíkokban rányomkodjuk, csak az alján hagyunk ki néhány centit, innét kezdjük majd a tekerést. A másik három oldalt visszahajtjuk, és szorosan feltekerjük a bejglit. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával és töltelékkel is.

A felgöngyölt bejgliket sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük tojássárgájával és kivárjuk, amíg az rájuk szikkad. Utána fehérjével is átkenjük, ettől lesz szép márványos a bejglink. Én most elfelejtettem megszurkálni villával, de így sem repedt meg. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés). Mire bemelegszik, megszikkad a tojásfehérje és mehet be a melegbe 40 percre a tepsi. Ha szép aranybarnára sült a tészta, kivesszük, kihűtjük, csomagoljuk és próbáljuk megőrizni karácsonyig :).

Este hozunk még egy utolsó perces gasztroajándékot is: egy aranysárga bajor narancsos kuglófot. 

Előző cikkEz lesz karácsonykor – döntött a kormány
Következő cikkNarancsos kuglófot ajándékba?