Június 15-étől az önkormányzatok a korábbi, a veszélyhelyzet előtti rendnek megfelelően ülésezhetnek.

Gödöt is érinti a változás, visszaáll a korábbi jogrend. Ezzel kapcsolatban lapunk megkereste Hlavács Judit alpolgármestert. Az alább olvasható választ kaptuk tőle.

Kép: Facebook

„Ideje volt, hogy a képviselő-testületek újra ülésezhessenek, hiszen ha több száz fős rendezvényeket lehet tartani, akkor járványügyi indoka nem lehet az önkormányzatok normális működésének. Sajnos maga a veszélyhelyzet nem szűnt meg, csak a katasztrófavédelmi törvényt módosították, Orbán Viktor továbbra is rendeletekkel kormányozhat, és ez a módosítás újabb szakadást jelent az egyébként is foszladozó magyar jogrendszeren. Egy esetleges valódi, akut katasztrófahelyzetben a jövőben ez még súlyos gondokat okozhat, illetve normalitássá válik a rövid időtartamra kitalált különleges jogrend. Szinte minden diktatúra így kezdi, a valóságban és a filmekben is – különleges felhatalmazást kér és kap egy nehéz helyzet megoldására, amit »természetesen visszaad, amint elmúlik a veszély« – a veszély pedig, szintén »természetesen« soha nem múlik el többé, mint ahogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet is 6 éve tart úgy, hogy a törvényben meghatározott feltételei közül egy sem áll fenn.

A gödieket persze az érdekelheti a legjobban, hogy mekkora csaták várhatóak a városházán. Ha minden képviselőt a racionalitás, illetve a város érdekei vezérelnének, azt hiszem, semmi különösre nem kéne számítanunk. Néhány döntést bizonyára visszavonna vagy megváltoztatna a többség, de egyébként haladnánk előre, a működésre ez nem lenne komoly hatással. Lenne néhány személycsere is, de alapjában véve azon dolgozna mindenki, bármelyik párt vagy frakció tagja is, hogy a Samsung által befizetett adókat gödi útépítésekre és zöld programokra szerezzük meg, illetve a város saját forrásait a lehető legtakarékosabban és hatékonyabban használjuk fel.

Hogy ki milyen posztot tölt be, az ehhez képest sokadrangú. Én magam például egyáltalán nem gondolom, hogy alpolgármesterként dolgozhatnék csak jól a városért, egyszerű képviselőként ugyanúgy megtalálom a feladatokat. Ha a békéhez az kell, hogy valaki más üljön ebben a székben, nekem egyáltalán nem jelent gondot – de jogos igénye a polgármesternek, hogy legalább egy olyan helyettese legyen, akiben teljesen megbízhat, ez pedig most feloldhatatlan ellentétnek látszik Balogh Csaba és az Összefogásból kivált képviselők között.

Ez pedig semmi jót nem ígér Göd jövőjére nézve, hiszen a Fidesz országos érdeke ugyanakkor az, hogy itt káosz és működésképtelenség legyen, amit bármikor fel lehet mutatni, mint az ellenzéki összefogás kudarcát. Ha van olyan “ellenzéki”, aki ugyanúgy, mint tavaly ilyenkor, készséggel benyújtja a polgármestert vagy a várost ellehetetlenítő előterjesztéseket, elég csendben megnyomniuk az igen gombot, és hátradőlve figyelni, ahogy a személyes sértettség, a hatalom vagy a kulcspozíciók iránti vágy által elvakított szereplők tönkreteszik egymást és Gödöt.

Bár belátom, hogy nagyon kicsi az esélye, javíthatatlan optimistaként még mindig reménykedem a józan észben és az önmérsékletben. A pártok az ellenzéki előválasztásra készülődnek, tehát a képviselőik saját érdeke is az, hogy a tavalyi katasztrofális nyár ne ismétlődhessen meg. Aki valóban kormányváltást akar, egyszerűen nem engedhetné meg magának, hogy egy meggyőző választási többséget szerzett ellenzéki polgármester megbuktatására szánja minden energiáját, úgy, hogy a csatának ráadásul egyértelműen Göd látja kárát.”

Előző cikkKigyulladt egy hatalmas önjáró daru, ezért bénult meg a forgalom
Következő cikkRóka vagy nyest? Szavazzon!