A Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállítása május 10-én, pénteken 9-17 óráig és május 11-én , szombaton 9-16 óráig, a művelődési ház előtti parkolóban várja a gödi érdeklődőket.

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, a sebesség, az út, az utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is. A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort.

A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait, és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.

10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat, és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra” a befogadót.

A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A kiállítás megtekintése ingyenes, csoportok jelentkezését a 06/20-254-5124-es telefonszámon várják.

Előző cikkIndul a nyár a Gödi Termálstrandon
Következő cikkA-Híd Kupa, az áprilisi nagy regatta