Idén egy hétig tart, és koncertekkel, fotókiállítással, színházi előadással, táncházzal, bográcsozással és kakaóscsiga-sütéssel telik a gödi rendezvény. Ne mulassza el ön sem!
Csákvári Dániel fotókiállítása este hat órakor nyit.
A fotós tavalyi kiállításáról ezt írtuk.
Azt is megtudhatjuk a fesztivál honlapját lapozgatva, hogy a Kakaós Csiga Fesztivál névadó finomsága gödi eredetű.
A kakaós csiga eredeti nevén csokoládés tekerge, igazi hungarikum, már betöltötte a 115. évét.
Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából a barátainak. A cukrászdájába is került belőle, a vásárlók körében pedig osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi – írják a fesztivál honlapján.
Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg kakaó
5 dkg vaj
25 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.
A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Gödről indult tehát világhódító útjára a kakaós csiga és kedvelték meg fiúk, lányok, gyerekek, szülők, fiatalok és idősek.