A polgármester a veszélyhelyzeti állapot miatt egy személyben döntött az egész éves költségvetésről.

A 2021-es évre megállapított költségvetésből az derül ki, hogy a tartalék felélésére készül a város, hiszen a tervezett éves bevételi összeg 2 420 729 ezer forint, míg a kiadásokra szánt összeg 5 452 708 ezer forint. E szerint több, mint hárommilliárddal, pontosan 3 031 979 ezer forinttal több lenne a kiadás, mint a bevétel idén.

Balogh Csaba Facebook-oldalán hosszasan írt a költségvetés kapcsán:

A költségvetési rendelet előterjesztését február 15-én nyújtottam be, és decemberben, amikor az első változatokat készítette a hivatal, még azt terveztem, hogy elfogadásával megvárom a veszélyhelyzet végét. Mivel azonban azt a kormány meghosszabbította, a város működésének érdekében a mielőbbi elfogadás mellett kellett döntenem, de két hetet vártam a képviselők módosítási javaslataira. Mégsem adtak esélyt, hogy egyáltalán megfontolhattam volna az átcsoportosítási kéréseket, hiszen azokat március elsején délután négy óra körül küldték el számomra a Fidesz és a Göd Fejlődéséért frakciók. Remek időzítés, már ha az a cél, hogy megvádoljanak vele, hogy megfontolás nélkül lesöpörtem az asztalról a javaslataikat.

Mindkét frakció átsorolná a már réges-régen eldöntött fejlesztésekre szánt összegeket a feladattal nem terhelt tartalékba, és azt mondja, útépítéseket majd csak pályázati pénzből valósítsunk meg. Az ötlet elsőre támogatandónak is tűnhetne, csak sajnos mostanra a Pest megyével folytatott tárgyalásokból nyilvánvaló, hogy a Samsung-adó összes gödi közútfejlesztési pénzéről maga a megyei önkormányzat fog rendelkezni, és vagy a KGÖ területén, vagy a Közútkezelő tulajdonában lévő utakra költik majd. Így tehát az átcsoportosítás csak arra jó, hogy újra beláthatatlan távolságra kerüljön például a Sellő utcai, még 2019-ben feltúrt burkolat helyrehozása, az Alapszolgáltatási Központ kötelező bővítése és energetikai korszerűsítése, vagy a bölcsőde balesetveszélyessé vált kerítésének cseréje.

A Göd Fejlődéséért frakció akár hitelfelvétellel is ragaszkodna az új bölcsőde megépítéséhez szükséges önrész biztosításához – értem, hogy csábító a 480 milliós „ingyenpénz”, de ha nincs hozzá 180 millió saját tőkénk, illetve nem látjuk a fenntartás fedezetét, súlyos felelőtlenségnek tartom ezt a hozzáállást. Ha hitelt veszünk fel (ha egyáltalán kapunk erre kormányzati engedélyt), azt vissza is kell majd fizetni. Még ha pénztermelő beruházásra költenénk, talán volna miből, de a bölcsőde szinte csak kiadást jelent. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy miközben nem érzik problémásnak a jövőre nézve az új, folyamatosan jelentkező költségemelkedést például a gondozónők bérében, számon kérik rajtam a polgármesteri hivatal dolgozói létszámát. Már most elbocsátásokat szeretnének megvalósítani?
Javaslatukban viszont nyomát sem látni a Facebookon beharangozott részvételi költségvetési tervezésnek – miből, hogyan tervezik majd finanszírozni azokat a javaslatokat, amelyeket most begyűjtenek a gödiektől, majd egyszer csak meg is szavaztatják? Vagy az egész csak egy PR-akció, ennyire gondolták komolyan? Hab a tortán, hogy egyszer számon kérik, hogy miért nem kerül be a költségvetésbe a már megszavazott fejlesztés, aztán kivetetnék ugyanezeket, de lehetséges, hogy a Facebook-kampány után még teljesen új javaslatokkal állnak majd elő.

Elkeserítő, hogy mindkét frakció megvárta a költségvetési rendelet meghozását a módosítók elküldésével. Így még az általam támogatható javaslatokkal sem tudok mit kezdeni. Természetesen a költségvetés később is változtatható (félévkor kötelező is), illetve a veszélyhelyzet végeztével a testület tetszése szerint dönthet majd róla, de nem engedhetek meg további időhúzást, mert annak a város biztonságos működése látná a kárát.

Ma este 18 órakor a polgármester Facebook-oldalán élőben fog beszélni a költségvetésről.

Előző cikkBezárnak az óvodák és az iskolák is!
Következő cikkMárciusban zárás, áprilisban nyitás