Eger, 2023. május 10. Feladatlapok a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsga elõtt az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelembõl középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. MTI/Komka Péter

Szerdán ​történelemből vizsgáztak a középiskolai végzős diákok. Középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák érettségizett.

Középszinten első körben 12 feladatot kaptak a tanulók – ezek mindegyikében egy forrás feldolgozását kérték tőlük – írta az Eduline.hu. Ez a forrás lehetett szöveg, kép vagy akár diagram, vagy térképrészlet is. Utána jöttek az esszék: egy nagyot és egy kicsit kellett írni, ehhez négy témát adtak. A kisesszét egyetemes történelemből, a nagyot magyarból kellett megírni. A kisesszé jellemzően 100-130 szót takar, míg a nagy 210-260 szavas terjedelmet jelöl.

Eger, 2023. május 10. Feladatlapok a történelem középszintû írásbeli érettségi vizsga elõtt az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban 2023. május 10-én. Történelembõl középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. MTI/Komka Péter

A keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kellett ma eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből.

A témák között előkerült a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is. A feladatok között az 56-os forradalom is feltűnt.

A rövid választ igénylő feladatokkal összesen 50 pontot szerezhettek a diákok, ezen kívül még két esszét kellett megírniuk szintén 50 pontért. A két feladatrészre egyébként 180 percük volt az érettségizőknek. Idén a középszinten érettségizők a 100-130 szavas rövid esszében az ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhattak, míg a 210-260 szavas hosszú esszé témaköre a reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események lehettek.

Gyõr, 2023. május 10. Horváth Zsolt iskolaigazgató (j) a történelem érettségi tételeket bontja ki irodájában a középszintû érettségi napján a gyõri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én. Történelembõl középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. MTI/Krizsán Csaba

Az Eduline korábban arról írt, hogy kedden este, azaz a történelem írásbeli érettségit megelőző napon felkerült (majd este tíz órakor el is tűnt) egy feladatlap, pontosabban arról egy képernyőmentés egy Facebook-csoportba, és felmerült, hogy ez a középszintű történelemérettségiből származik. A képernyőmentésen egy olyan feladatlap látható, amin a középszintű történelemérettségi két hosszú, valamint két rövid esszéjének témái látszanak – viszont nem korábbi érettségiről van szó: dátumozása szerint a feladatsort május tizedikére szánták az összeállítói – írta a szakportál.

Az OH közleményben reagált a hírekre:

“A történelemérettségi feladatsorának kiszivárgásáról 2023. május 9-én egyes médiumokban tényként beállított feltételezésekkel ellentétben a feladatlapok idő előtt nem kerültek ki a szigorúan zárt, ellenőrzött rendszerből, azokat arra illetéktelenek nem ismerték meg – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

A hivatal megengedhetetlennek nevezte a “felelőtlen, a vizsgázók nyugodt felkészülését és a vizsgák biztonságos lebonyolítását veszélyeztető valótlan hírek, találgatások, feltételezések” terjesztését a közösségi média, illetve a médiatartalom-szolgáltatók felületein. Közleményükben hangsúlyozták: az Oktatási Hivatal nem ismer olyan indokot, amely elfogadhatóvá tenné a továbbtanulást, a pályaválasztást, a gyermekeink jövőjét alapvetően meghatározó érettségi vizsgák lebonyolításának megzavarását, befolyásolását.

Előző cikkHatártalanul 2023: mutatjuk, hova utazhatnak a gödi diákok idén!
Következő cikkMentők napja – Köszönjük a munkájukat!