Suhajda Szilárd május 20-án este elindult az alaptáborából, hogy – a tervek szerint – május 24-én mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül elérje a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát – tájékoztatták a túra szervezői az MTI-t.

Mint korábban is hírt adtunk róla, a Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy “sportszerű” megmászása – olvasható az expedíció tájékoztatójában.

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. Indulása óta mintegy két hónap telt el, szervezetét mostanra szoktatta hozzá a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

A különleges, ám veszélyes teljesítményre bátran vállalkozó hegymászó azt mondta, hogy most van legközelebb az Everest csúcsához. “Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a ‘rajtvonal’ – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van. Addig bármi történhet”. Hozzátette, hogy nagyon bízik a jó szerencsében, és úgy érzi, a felkészülése és az eddigi befektetett munkája nem múlhat el siker nélkül. “Szerencsés vagyok, hogy a családom és a barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll. Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” – hangoztatta a hegymászó.

Előző cikkGödiek is futottak a népszerű versenyen
Következő cikkMár a bölcsisek, az ovisok és az iskolások is tudják, miért fontos a biztonsági öv