Az Ady Klub is bekapcsolódott a Kakaós Csiga Fesztiválba. Aki ide is kilátogatott, az nem maradt éhes, és még táncolhatott is!

Korábbi cikkünkben a szombat délelőtt Alsógödön, illetve Gödön zajló programokat mutattunk be, míg délután Felsőgödön jártunk. A Bozóky téren, a Tűzoltószertár mellett a Batyu Színház Elvarázsolt fazék című műsorát nézhette meg a lelkes, főleg gyerekekből álló közönség.

A többi esemény az Ady Klubban zajlott. Itt már kora délután főzni kezdtek. Összeszokott társaság beszélgetett, iszogatott a helyszínen. A rendezvényt a Gödön Élő Erdélyiek és Szimpatizánsok Baráti Köre szervezte. A Kört 2016-ban alapító Szabó Csaba elmondta, hogy bár erdélyi kötődése nincs, a vérében érzi, hogy valamilyen szinten hozzájuk kötődik. Évente legalább négy közös eseményt szerveznek, melyek egyike a mai bográcsozás. A délután folyamán ragulevest főztek, és hoztak kakaós csigákat is. Kezdetekben 20-30-an voltak, de most már 120-140 e-mail cím van a levelezőlistájukon, és egy-egy eseményre 40-70 tag jön el.

A programokat főleg az Ady Klubban rendezik, de kétszer voltak már a Csíksomlyói búcsún, és ellátogattak Ópusztaszerre is. Először a Czerovszki Sarolta és Antal házaspár népi mesemondó műsorát hallgathatta meg a lelkes közönség. Mint kérdésünkre elmondták, magyar nyelvű meséket gyűjtenek, lakásukban a polcokon rengeteg ilyen könyv található.

“Olvasunk sok-sok gyűjtést, és amelyik megtetszik, azt memorizáljuk” – mesélték. Az egész országot járják, idén a többi között szerepeltek a Mesterségek Ünnepén, és hamarosan Veszprémbe mennek egy fellépésre. A fesztivál záróprogramja a Gödi Fonó Magyar Táncház volt Czinóber Klára vezetésével –  felcsíki, vajdaszentiványi, széki, kalotaszegi, mezőségi táncokkal. 

Előző cikkVan, aki azt hiszi, a magyarok földönkívüliek: így látnak minket a világban
Következő cikkKülönleges zenei csemegét hallhatnak ma este a gödi Duna-parton