Budapest, 2023. január 9. Csoportkép az M4 Sport - Év sportolója gála végén a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én. A képen többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelõs honvédelmi miniszter (középen), Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár (felsõ sor j6) és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (felsõ sor j3). MTI/Illyés Tibor

A gyönyörű Operaházban rendezték meg az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót.

A legjobb férfi sportolónak – csakúgy mint tavaly – Milák Kristófot választották, míg a nőknél Kozák Luca nyert.

A legjobb edző Marco Rossi lett, aki a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként érte el ezt a sikert.

Az év fogyatékos sportcsapata díjat a női kerekesszékes vívóválogatott kapta, az év e-sportolója pedig Torzsás Ádám lett, aki a német MOUZ csapatában játszik, az IEM Rio CS:GO Major tornáján pedig a legjobb négyig jutott, amelyre korábban magyar e-sportoló még sohasem volt képes.

Az év csapata egyéni sportágakban a női kardválogatott lett, a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű négyes világbajnoki arannyal tért haza Kairóból.

Az év év szabadidős sporteseményének a Balaton-átúszást választották, az év fogyatékos női sportolójának pedig Papp Biankát.

Az év sportpillanata meglepetése Kristoffer Zachariassen AS Monaco ellen szerzett gólja lett, megelőzve Milák Kristóf világcsúcsot érő úszását és Liu Shaoang egyéniben szerzett olimpiai aranyérmét.

Az év fogyatékos férfi sportolójának Kiss Péter Pált választották, aki a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, a KL1 200 méteres távon aranyérmet nyert – 2019 és 2021 után sorozatban harmadszor –, majd a müncheni Európa-bajnokságon ugyanebben a versenyszámban szintén triplázott.

Az év csapata a hagyományos csapatsportok kategóriájában a magyar labdarúgó-válogatott lett, amely a Nemzetek Ligájában 2022-ben kétszer is legyőzte az angolokat és négy pontot szerzett a németek ellen, s csupán az utolsó fordulóban maradt le a négyes döntőbe jutásról az olaszok ellen az A-divízióban.

A gála végén pedig a remek kajak mesteredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin érdemelte ki a sportújságíróktól az MSÚSZ életműdíját.

Főkép: MTI/Illyés Tibor

Előző cikkMatolcsy: visszaköszönnek a 40-es, 70-es évek
Következő cikkTudunk egy legendás és otthonos helyet, ha Budán jár