A bazilikában rá váró idős, rokkant pap, az idős kerekesszékes apáca áldást és kézcsókot kapott a pápától, de a bazilika előtt várakozó hívek is megsimogathatták, kezet foghattak a katolikus egyházfővel, még ha biztonsági emberei kissé aggódva is figyelték a tömegből kilépők közeledését. Ferenc pápa sűrű programot zárt apostoli látogatása első napján. Fényképes cikkünkben a 2. napi program legérdekesebb pillanatairól is beszámolunk.

Ferenc pápa háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra, stílusosan az ITA olasz légitársaság repülőjével

A repülőtéren a hivatalos fogadóbizottság tagjai mellett száz gyermek is várta Ferenc pápát. Közülük egy magyar népviseletbe öltözött kisfiú és egy kislány kenyérrel és sóval köszöntötte a katolikus egyházfőt. A gyerekek láthatóan megilletődve adták át a hagyomány szerint a szíves vendéglátást jelképező élelmiszereket a pápának. Egyébként ez elsősorban a szláv népeknél szokás.

Különleges momentum volt az is, hogy Ferenc pápa nem egy fekete luxusautóban, hanem egy kis fehér Fiatban hajtatott a repülőtérről a budai Várba, ahol katonai tiszteletadással fogadták, valamint köszöntötték őt a magyar közjogi méltóságok.

Sokan meglepődtek a kis Fiat láttán, amiben a pápa utazott
A pápát államfőnek kijáró külsőségek közepette fogadták a Szent György téren, hiszen ő Vatikán állam feje is

A katolikus egyházfő ezt követően udvariassági látogatás tett Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában, majd találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A szigorú protokolláris program azonban oldott pillanatokat is engedett, ami Ferenc pápa kedves, atyai természetének köszönhető. Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldalán posztolta, ahogy nagyot nevettek a beszélgetés közben.

Érdemes megjegyezni, hogy a pápa minden helyszínen a számára egyedileg Gödön készített széken foglalt helyet!

Valami vicceset mondhatott a magyar kormányfő a pápának

A pápa az államfő családjával is fotózkodott.

Ferenc pápa ezután az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselői előtt mondott beszédet a Karmelita kolostor épületében. Novák Katalin államfő köszöntötte a Szentatyát, s beszédében kiemelte: “a magyarok és milliók világszerte a béke emberét látják Ferenc pápában”, s kérte őt, hogy “járjon el személyesen a mielőbbi igazságos béke érdekében”.

Ferenc pápa az “emberiség közös emlékezetét” képviselő Európa alapvető jelentőségű szerepét hangsúlyozta a jelenlegi helyzetben, jelezve, a kontinens hivatása, hogy egybegyűjtse az elszakadtakat, befogadja a népeket, és senkit se tartson meg örökre ellenségének. Beszédét magyarul fejezte be. “Isten, áld meg a magyart” – kérte.

Ezzel nem ért véget a pápa zsúfolt magyarországi látogatásának első napja. Kora este a Szent István- bazilikában találkozott püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal.

A pápa egy tanúságtevőt hallgat

A találkozón a pápa fontos üzenetet intézett az egybegyűltekhez. Megjegyezte, még Magyarországon is, ahol a hit hagyománya szilárdan gyökeret vert, megjelentek az elvilágiasodás és kísérőjelenségeinek jelei, veszélyeztetve a család egységét és szépségét, kitéve a fiatalokat az anyagias és hedonista életideál kockázatának. Ezért az egyházban megjelenik a kísértés, hogy megmerevedjen, bezárkózzon és “harcos” hozzáállást vegyen fel. Pedig ez a valóság lehetőségeket is hordozhat a keresztényeknek, mert hitre, bizonyos témák elmélyítésére és kérdésfeltevésekre ösztönöz – hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő.

A pápa áldást osztva hagyta el a bazilikát, a saját lábán ment le a székesegyház lépcsőin. A Duna tévécsatorna közvetítette az eseményt, így láthattuk, hogy a katolikus egyházfő ezután jelezte testőreinek, szeretne találkozni a hívekkel. A pápa kerekesszékkel járta körbe a teret, hosszasan üdvözölve a híveket, sokakkal kezet fogott.

Ugyanez történt másnap is.

Ferenc pápa a görögkatolikus Istenszülő oltalma-templomban is szívesen nyújtotta kezét egy hívőnek

Ferenc pápa ezt megelőzően a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban találkozott szegényekkel és menekültekkel. Szenteltvízzel áldotta meg az őt köszöntő gyerekeket.

A napját azonban nem itt, hanem a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban kezdte a pápa. A katolikus egyházfő az otthonban vak, gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekekkel találkozott. A Duna tévécsatornán közvetített program szerint belépés után megálltak néhány percre az intézmény kápolnájánál, majd Inotay György igazgató megmutatott Ferenc pápának néhány szobát az otthonban, illetve a Szentatya találkozott azokkal a gyermekekkel, akiknek az állapotuk miatt nehézséget okozott volna végigülni a teljes műsort.

A Boldog Batthyány-Strattmann László Otthon előtere, ahol az alapító Fehér M. Anna gyógypedagógus, szerzetesnővér fotója látható.
Ferenc pápa a vak, gyengénlátó és halmozottan sérült gyermekekkel

Térjünk vissza az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban történtekhez. Kedves színfoltja volt a rendezvénynek, hogy mielőtt Ferenc pápa elhagyta volna a templomot, köszönetet akart mondani a szendrőládi roma együttes tagjainak, mire ők szeretetük és hálájuk jeléül a pápára áldást kérő dalt énekeltek neki.

 A váratlan és megható jelenetek utazása ez eddig: a pápa áldást adott, majd ő maga is áldást kapott, percekig elmélyülten hallgatta, ahogy több százan kérik rá Isten áldását!

Sokan csak azért mentek el a Rózsák terére, hogy lássák a pápát. A kék-sárga zászlót egy fiatal ukrán párt tartja. A templomban ukrán menekült házaspár is tanúságot tett a katolikus egyházfő előtt.

Ferenc pápa 2023. április 30-án is tartó apostoli útjáról és a magyarországi látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Duna tévécsatornán, illetve a Kossuth rádióban szombaton és vasárnap is élő közvetítések lesznek.

A pápa további programja.

Április 29.

16.30: Papp László Budapest Sportaréna

Találkozás a fiatalokkal (a részvételt az egyházmegyék koordinálják a szabad helyek függvényében)

18.00: Apostoli Nunciatúra

Magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény)

Április 30.

09.30: Kossuth tér

Szentmise, Regina Caeli-imádság (belépés a térre a kora reggeli óráktól kezdve)

16.00: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar

Találkozás az egyetemi és kulturális élet képviselőivel (a térre lehet belépni, a pázmányos egyetemista fiatalokat várjuk)

17.30: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Hivatalos búcsúztatás (nem nyilvános esemény)

Forrás: MTI, Facebook: Magyar Katolikus Egyház | Budapest | Facebook, Ferenc 2023, Magyar Kurír-Facebook

Előző cikkÍgy készült a pápa széke Gödön: az asztalosmester részletesen elmesélte
Következő cikkA nap is kisütött a pápai szentmisére!