Finomabbnál finomabb gyümölcsökkel érkezett az ősz. Szívesen sütünk – és pláne eszünk – illatos pitéket ilyenkor. De nyersen is bátran betalálhatnak a konyhába a gyümölcsök. Például ennek az isteni kéksajtos – karamellás körtesalátának a képében.
Hozzávalók: két nagy körte, egy fej jégsaláta, egy fürt édes szőlő, 10 deka dió vagy mogyoró, 5 deka cukor, 10-15 deka kéksajt.
Az öntethez: két evőkanál olívaolaj, két evőkanál almaecet, egy gerezd préselt fokhagyma, egy evőkanál méz vagy juharszirup, ízlés szerint némi zöld fűszer (nálam kakukkfű)
Készítsük el elsőként az öntetet: a hozzávalókat jól keverjük vagy rázzuk össze. Én ezúttal méz helyett bodzaszörpöt használtam és cseppet sem bántam meg 🙂
Egy serpenyőben tegyük a lángra az 5 deka cukrot, kevergessük, míg megolvad. Szórjuk bele a diót vagy mogyorót, keverjük tovább addig, amíg az olvadt cukor bevonta a gerezdeket/szemeket. Ekkor borítsuk ki az egészet egy sütőpapírra és terítsük szét, hogy később, amikor kihűl, könnyedén széttördelhessük. Ha a serpenyőben marad, hiába kapcsoltuk ki a lángot, megéghet az alja.
A megmosott és leszárított jégsalátát tépjük vagy vágjuk falatnyi darabokra, daraboljuk fel és adjuk hozzá a körtéket is, majd jöhetnek a szőlőszemek. Borítsuk rá az előkészített öntetet, jól keverjük át. A kéksajtot morzsoljuk vagy aprítsuk a tetejére, és szórjuk meg a szétválasztott, karamellizált diógerezdekkel vagy mogyorószemekkel.
Aztán élvezzük az őszt a salátát kóstolgatva, egy pohár borral a kezünkben 🙂
Fotó, szöveg: Gödi Hírnök