A kakaós csiga, eredeti nevén csokoládés tekerge gödi találmány, melyet Pösch Mór cukrászmester készített 33. születésnapja alkalmából barátainak 1908. január 10-én. Cukrászdába is került belőle pár darab és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott.
A Kakaós Csiga Fesztivál megrendezésének helye ez okból nem vet fel kérdéseket. Gödön élvezhetjük a csokoládés tekerge fesztivált, amelyre több helyszínen is sor kerül. Legutóbb szeptember 5-én tartották meg szabadtéren, a József Attila Művelődési Ház szervezésében.
A kakaós csigát sokféleképpen lehet elkészíteni, a legjobb mégis az eredeti recept! Az pedig már más kérdéseket vet fel, ki hogyan szereti enni. Belülről kifelé? Vagy éppen fordítva? Nem is lényeges! Lássuk inkább az eredeti receptet, ahogy a nagymamáink készítették!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg kakaó
5 dkg vaj
25 dkg cukor
4 dl tej
2 dkg élesztő
2 tojás
olaj
A tojássárgákat a cukorral keverd habosra, majd önts hozzá három deci tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Ha megkelt, szedd kétfelé a tésztát.
A belisztezett deszkán nyújtsd ki az egyiket egy centi vastagra. Olajjal kend meg a tetejét, és szórd rá a kakaó felét. Óvatosan tekerd fel, majd vágj le belőle 2-3 cm-es szeleteket. Ugyanezt tedd meg a másik adag tésztával is. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd rá a csigákat, és előmelegített sütőben süsd meg.
Gödről indult tehát világhódító útjára a kakaós csiga és kedveltette meg magát mindenkivel, aki csak belekóstolt.