A városban járva megkérdeztük az embereket, hogy állnak hozzá az oltásokhoz, regisztráltak-e, kaptak-e már oltást.

A több mint egy éve tartó járvány harmadik hullámát éljük éppen. Már túlléptük a kétmillió, legalább egyszer beoltottat, és több mint 800 ezren már a második oltást is megkapták. Jelenleg Magyarországon 3 uniós beszerzésű vakcinával oltanak (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) és két “keletivel”, az orosz Szputnyik V-vel és a kínai Sinopharmmal.

Egy úr azt mondta, nem is ismeri a kapott vakcina fajtáját, az ,,tök mindegy”. Április 13-án megy a másodikért, és már az első oltás is “pszichésen könnyített rajta”. A beadás után volt egy kis hőemelkedése és viszketése, majd két napig aludt.

Egy fiatalember elmesélte, hogy ők voltak “koronásak” októberben. Neki nem voltak tünetei, szülei könnyebben, nagyszülei kicsit nehezebben vészelték át a betegséget. Ő már beregisztrált, és a kalkulátor szerint az első oltást június elején, a másodikat július elején kapja majd meg. Fontosnak tartja az oltást, családtagjai már legalább egy oltást kaptak.

Eközben egy úr azt nehezményezte, hogy az ígéret ellenére, hogy “húsvétig minden regisztráltat beoltanak”, még nem kapott semmit. Ő is fontosnak tartja az oltást, az édesanyja már megkapta.

Az állapotos hölgyek helyzete sem könnyű, egyik beszélgetőtársam is azon gondolkozik, regisztráljon-e ilyen állapotban. Egy másik hölgy elmondta, hogy ,,amíg nem kötelező”, ő nem oltatja be magát, míg egy úr, aki már regisztrált, elmondta, hogy nem minden oltóanyagot fogad el – kínait például nem.

Volt, aki most kapta meg a második kínai oltását, és volt olyan, aki az első AstraZenecát. Egy férfi elmondta, hogy novemberben volt Covidos és nagyon beteg. Most ,,ruszkit” kapott, és az oltás utáni napon volt egy kis hőemelkedése.

A sok beszélgetésből kiderült, hogy bár vannak szkeptikusok, a nagy többség fontosnak tartja az oltást és oltakozik, vagy legalábbis szeretne.

Képek: Konkoly-Thege György

Előző cikkAlig két hét múlva visszatérhetünk a normális élethez
Következő cikkEgyszerűbb lesz az ingázás Gödről is: elkezdik a P+R parkolók és B+R kerékpártárolók tervezését