Az utóbbi időszak csapadékszegény időjárása következtében a Duna magyarországi szakaszán nagyon alacsony vízállás alakult ki, írja a Bolygónk és Városunk honlapja. Ennek következtében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba már 38 napja szivattyúval kell pótolni a vizet az élővilág védelme és a vízminőség megőrzése érdekében.

Budapesten ma reggel mindössze 87 cm volt a folyó vízszintje, ilyen kis értékek átlagosan csak kétévenként fordulnak elő, ám ez a szomorú állapot ritka lehetőséget kínált a vízügy szakembereinek egy speciális felméréssorozatra. Mivel a következő napok esőzései miatt vízszintemelkedés várható, az elmúlt hétvégére tűzték ki a méréseket.

A vizsgálatok során a Duna több száz kilométeres hazai szakaszán a meghatározó helyszíneken pontosíthatták a mederben lévő víz mennyiségének, illetve magasságának adatait. Az úgynevezett kisvízszintrögzítést – vagyis egy igen alacsony mederteltségű időszakban a vízszintek és vízhozamok egyidejű mérését -az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával három dunai vízügyi igazgatóság, a győri, a budapesti és a bajai végezte.

A friss adatok jelentős mértékben hozzájárulnak a biztonságosabb dunai hajóút kijelöléséhez, illetve pontosabb aszály-előrejelzések készítéséhez.

Előző cikkKulcsfontosságú dokumentum jelent meg az szja- visszatérítésről!
Következő cikkNovember 15-től változik Dr. Molnár Csaba rendelési ideje!