Márton-napi gasztropikniket tartanak november 8-án, délután fél háromtól a gödi Kincsem Udvarházban.

A rendezvényen a helyi vendéglátóhelyek a legízletesebb libás ételeket kínálják, míg az ország neves pincészetei a legkiválóbb boraikat mutatják be. A gasztronómiai élményeket egész délután és este élő zenei programok kísérik, 14:30-16:00 között Pálinkás Gergely és Kovács „Pedro” Péter, 17:30-18:30 között Krisz Rudi, majd 18:45-19:45 között Rakonczai Imre gondoskodik a hangulatról. A rendezvény ízekben, élményekben és jókedvben gazdag Márton-napi vigasságot ígér a résztvevőknek.

Márton napja a karácsony előtti negyven napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a mondás szerint “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a “püspökfalat” kifejezése. A Márton-napi lúdvacsora után “Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.

Előző cikkA rajzfilmeké lesz a főszerep három napon át a JAMH-ban