Október 13-án 9 csapattal álltak fel a SPAR Futófesztivál rajtjához a gödi kajakosokból és szüleikből összeállított egységek, összesen 36 versenyző futott vasárnap Budapest legszebb részein a Duna part mellett.

A tavalyi év tapasztalatai sokat segítettek abban, hogy a versenyre való felkészülés és a versenyzők váltóhelyekre történő mozgatása zökkenőmentesen történjen. Ehhez nélkülözhetetlen segítséget kaptak a futók a szülői közösségtől, amiért hálás volt mindenki, ettől lett ez igazi csapatmunka. Minden váltó teljesítette a 42.195 métert, vagyis a legfontosabb cél teljesült, ezen kívül fantasztikus élményben és hangulatban volt része a futóknak, ahogy sok ezer ember között futhattak Budapest legszebb részein. Az időjárás kegyeibe fogadta a hosszabb és rövidebb távon induló versenyzőket is, felhős, csapadékmentes időjárás volt. Az „igazi” maratonistákkal együtt indultak a staféták is vasárnap reggel 9 órakor, a BSI (Budapest Sport Iroda) adatai szerint a két napos futófesztivál során majdnem megdőlt a covid előtti időszak versenyzői létszám csúcsa, közel 30.000 résztvevője volt a 18 különféle versenytávnak. Az egyéni maratoni indulók között minden második futó külföldi volt, és összesen 6300 külföldi futót regisztráltak a szervezők a két nap során, ami még soha, semmilyen hazai rendezésű sporteseményen nem fordult elő.

A verseny az ELTE Lágymányosi Campusa elől indult, és 3 váltópontot építettek ki a szervezők a város különböző pontjain (Petőfi téri lehajtó az Erzsébet híd pesti hídfője előtt, Halász u-i lehajtó a budai oldalon és a Duna Aréna előtti parkoló), a cél pedig ugyanott volt, ahol a rajt is. A távok nem voltak egyformák, ezeknek forgalom technikai és megközelíthetőségi okai is voltak, így az alábbi távokat futották a versenyzők: 10,8 km – 9,0 km – 11,8 km – 10,6 km. A csapatokkal kapcsolatos szervezés legnehezebb része Gödről a versenyzők váltópontra történő szállításával és a versenyre történő bemelegítéssel kezdődött, utána segíteni kellett a 9 váltás lebonyolításában, a ruhák összeszedésében, majd a váltópontra beérkező futókat kellett egybe gyűjteni, és az előző napon átadott csere ruháikat kiosztani, a legvégén pedig Gödre hazavinni mindenkit. Ebből a leírásból látszik egyből, hogy a transzport megszervezése és lebonyolítása volt a legnagyobb kihívás, hiszen szinte senki nem azzal a kocsival és szülővel utazott haza Gödre, mint ahogy a versenyre érkezett.

Az őszi-téli alapozás kezdetéig két hét van hátra, amíg az időjárás engedi, addig a Dunán gyűjtik a kilométereket az ifjú kajakosok, de ez a verseny már hangolódás volt az alapozásra, ahol a futásnak és az úszásnak lesz kitüntetett szerepe a heti edzésmunkában. Az edzők kiváló lehetőségnek tartják, hogy a gyerekek kajak versenyen kívül, mégis versenykörülmények között tudják csiszolni a képességeiket, erre pedig egy utcai futóverseny (ami egyben Magyarország legnagyobb futófesztiválja) tökéletesen alkalmas. Pélyi Dávid edző külön edzéstervet írt a versenyre való felkészüléshez, illetve vasárnaponként közös futást szervezett, ami segített fókuszban maradni mindenkinek.

Az edzők havonta 1 futóversenyen való részvételt terveznek idén is, október 20-án például az Iván Kovács László emlékfutás következik Gödön, majd a Nagy Hideg-hegy futás november 9-én. A futóversenyeken való részvétel fejleszti a gyerekek általános versenyzési képességeit, ezek a képességek pedig a kajak versenyekre is jól adaptálhatóak. Ilyenkor előtérbe kerül maga az idegen környezet, a bemelegítés, a verseny előtti és alatti izgalom, a versenyhelyzet és a futás közbeni aktív testi érzés, és a fizikai terhelést is csak így lehet magasabb szintre juttatni. Különösen fontos, hogy a gyerekek egymásért is futnak, a csapat eredményéért, tehát közösen élik meg a sikert is, amit a staféták célba érése minden esetben megerősít. Egyedi kivitelezésű, különleges részvételi érmet kaptak a futók, amelyet a verseny után a Gödi Sportháznál kapott meg mindenki a 4. staféta tagoktól (hiszen a részvételi érmeket a célban osztották ki a szervezők, a befutó emberek kaptak 4 érmet a nyakukba). Ehhez délután 4-kor volt még egy összejövetel a Sportháznál, ahol újra találkozhattak a csapattagok, sztorizgattak, jókat nevettek és elkészült a közös csoportkép is. Érdemes még kiemelni, hogy az a két csapat, amelyben a szülők futottak, amellett, hogy jól érezték magukat a résztvevők, egyben nagyszerű példát is mutattak a gyerekeknek, a közösségnek, amelyben élnek, újabb és újabb érdeklődőket terelve az egészségesebb életmód, az egészségmegőrzés, a mozgás felé. Ezt alátámasztja, hogy már most vannak olyan szülők, akik jelezték, hogy 2025. április 13-án a csapattal együtt ott lesznek már ők is a Vivicitta rajtjánál.

Előző cikkMinden magyarért megharcolt: elhunyt Potápi Árpád