A gödi Skultéti Zita, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum diákja már számos alkalommal bizonyította rátermettségét és a szakmája iránti elhivatottságát: eredményesen szerepelt több nemzetközi versenyen, köztük a 2023-as EuroSkills versenyen Gdansk-ban, idén pedig kiválósági díjat kapott a szakmák olimpiáján Lyonban, a Worldskills 2024-en. Ezzel kapcsolatban kérdezték a Nemzeti Tehetség Program munkatársai.

Az interjúban, amit teljes terjedelmében ITT olvashatnak, Zita a tanulmányairól, a felkészülésről és a sikereiről is beszélt.

“A versenyen való részvétel számomra egyedülálló élményt jelentett, amelyre mindig örömmel fogok visszaemlékezni. Hatalmas megtiszteltetés volt együtt dolgozni a Skillshungary csapatával, akik nemcsak profi, hanem rendkívül támogató és családias légkört biztosítottak számomra. A magyar csapat minden tagja, a pék versenytársaim, a szakértők és a műhelyvezetők fantasztikus közösséget alkottak, ami segített abban, hogy nyugodtan, magabiztosan versenyezzek. A napok gyorsan és jó hangulatban teltek, még mindig hihetetlen, hogy milyen gyorsan elrepült az ott töltött idő. A verseny során rengeteg nyitott, pozitív személyiséggel találkoztam, akiknek a segítőkészsége és barátságossága sokat jelentett számomra. Ez a támogató közeg lehetővé tette, hogy felszabadultan, önbizalommal telve versenyezhessek. Bár a verseny közben kevés idő volt hosszabb beszélgetésekre, mégis minden találkozás örömmel töltött el, különösen az ismerős arcokkal való újra találkozás. Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom a lyoni időszakot, azt mondanám, hogy ez a tíz nap életem legboldogabb és leginspirálóbb napjai közé tartozik. Mindennap valami újabb élménnyel gazdagodtam: a biofarm látogatása, a franciák rendkívül meleg fogadtatása, maga a verseny kihívásai, a világ különböző tájairól érkező fantasztikus emberek társasága, és a záróceremónia megható pillanatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy ezek az emlékek örökre elkísérjenek” – mondta Zita a weboldalnak.

A versenyről így nyilatkozott:

“A versenyen több mint 20 ország legjobb fiatal pékjei vettek részt, és rendkívül erős nemzetközi mezőnyben kellett helytállnom. Mégis ez volt a legjobb verseny, amin valaha részt vettem. Bár a résztvevők ellenfelek voltak, mégis gyorsan megtaláltuk a közös hangot, és barátságos, támogató légkör alakult ki. A műhelyvezetők és szakértők rendkívül figyelmesek voltak, mindig azonnal segítettek, ha valamiben elakadtunk vagy kérdésünk volt. A franciák különösen kitettek magukért a szervezésben – a legmodernebb gépekkel és anyagokkal dolgozhattunk, amelyeket a verseny után iskoláknak adományoztak. A legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy a leendő munkahelyemet úgy válasszam ki, ahol ilyen pozitív, támogató közösségben tudok majd dolgozni. Meglepett, hogy egy versenyen ilyen összetartó és vidám légkör alakulhat ki, és ez arra inspirált, hogy ezt a szemléletet vigyem majd tovább”.

Előző cikkÍgy juthat ingyen muskátlihoz Gödön
Következő cikkEltemették Jelenits István piarista szerzetest