A cél az, hogy a jövő év végére mind a szennyvizes, mind az ivóvizes és ipari vizes távvezetékek és létesítmények megvalósuljanak.

A gödi infrastruktúra-fejlesztésről Virág László a DMRV Zrt. vezérigazgatója, valamint a közbeszerzési eljárást elnyert M-E 2020 Konzorciumot képviselve, Pélyi Róbert a Mészáros és Mészáros Zrt. területi igazgatója adott részletes tájékoztatást Vácon hétfőn délelőtt.

Virág László a sajtótájékoztató keretében ismertette a projekt részleteit, az elkészülés várható időpontját, az aláírt szerződés tartalmát, a tervezési időszak szempontjait. Beszélt arról is, hogy a Samsung SDI által előre jelzett igényelt vízmennyiség biztosításához a Dunából kitermelt vízmennyiség, annak vízhozamához képest elenyésző és alacsony vízállás esetén sem éri el az egy ezreléket, amelynek felét többszörösen megtisztítva vissza is vezetik a folyóba. Virág László hangsúlyozta: a DMRV Zrt. kiemelt szempontja volt a természet és a vízkincsek védelme.

“Jelenleg folyamatban van a felszíni vízhez tartozó ipari víztisztítási technológia kiépítése is. Az ivóvíz és az ipari víz közművei egymástól függetlenek, vizek egymással nem keverednek sem a vízműtelepen, sem a távvezetékekben. A meglévő vízbázis kútjaiból sem kerülhet az ott termelt víz az ivóvízhálózatba. A Samsung SDI által előre jelzett igényelt vízmennyiség biztosításához a Dunából kitermelt vízmennyiség, annak vízhozamához képest elenyésző, alacsony vízállás esetén sem éri el az egy ezreléket, amelynek felét többszörösen megtisztítva vissza is vezetjük a folyóba” – mondta a vezérigazgató.

A kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. területi igazgatója, Pélyi Róbert elmondta, hogy próbáltak megfelelni minden érintett önkormányzatnak, minden érintett természetvédelmi hatóságnak és a lakossági igényeknek is. Ezek alapján az előzetes tervekhez képest a kivitelezendő távvezeték legutolsó, ötödik nyomvonala van érvényben.

Pélyi Róbert elmondta, hogy a Samsung SDI által kibocsátott szennyvizet ipari és kommunális szennyvízre kell szétválasztani. A jelenlegi beruházásuk keretében megépítenek egy összesen 8000 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító létesítményt, amely két részből áll. Kiépül egy 7000 köbméter/napos kapacitású ipari víztisztítás és egy különálló 1000 köbméter/napos kommunális szennyvíztisztító létesítmény is.

Előző cikkGödi arany, Magyarország az éremtábla legfelső fokán
Következő cikkOszvald Marika ad fergeteges műsort a Kakaós Csiga Fesztiválon