Idén is ingyenesen igényelhető facsemetéket biztosít az önkormányzat azoknak a gödi lakosoknak, akik vállalják, hogy a fiatal fákat az ingatlanjuk közelében található közterületen elültetik, és három éven át rendszeresen locsolják, gondozzák, s vállalásukat az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás aláírásával is megerősítik.  

Az ültetésnél a következő feltételeknek kell teljesülniük:

A fát

• a telekhatártól vagy az épülettől legalább 2,5 méterre,

• a kapubehajtótól legalább 1 méterre,

• az úttest szélétől legalább 1,5 méterre kell elültetni.

A fák között fajtától függően 4-7 méter távolságot kell tartani.

A facsemeték kizárólag közterületre kerülhetnek. Egy ingatlantulajdonos akár több fát is igényelhet, de az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy ha az ültetés helyszíne vagy a választott fajta bármely okból nem felel meg az előírásoknak, akkor mást javasol, csökkenti a darabszámot, illetve adott esetben elutasíthatja a kérelmet. 

A fák értéke fajtától függően egyenként mintegy 10-15 ezer forint.

A fásítási igények bejelentése

Facsemetéket igényelni 2020. október 18-ig lehet Giczy B. Zsuzsanna főkertésznél a következő elérhetőségeken:

e-mail: fokertesz@god.hu
Telefon: (06 27) 530-064 (ügyfélfogadási időben)

Kérjük, hogy telefonos igénylésüket lehetőleg e-mailben is erősítsék meg.

Az igénylésnek tartalmaznia kell az igénylő nevét és telefonszámát, illetve a közterület megnevezését, ahová a fát ültetni szeretnék. E-mailben történő igénylés esetén lehetőség szerint kérünk egy-egy fényképet az ingatlan előtti utcafrontról, valamint a jobb- és baloldali szomszéd előtti területről (személyiségi jogokat nem sértő módon, kerítésig fotózva). A kérelem elbírálása után értesítjük az igénylőket az együttműködési megállapodás aláírásának részleteiről. 

A fák kiszállítása

Az önkormányzat az igényelt fákat házhoz szállítja várhatóan november közepéig azokhoz a lakosokhoz, akik a fa gondozásáról az együttműködési megállapodást előzetesen aláírták. Az ültetés az igénylő feladata. Az önkormányzat a szakszerű ültetéshez írásos útmutatót biztosít az igénylőknek.
 
Az igényelhető fafajták

Attól függően, hogy a fát légvezetékek alá vagy vezetékmentes helyre kívánják-e ültetni, az alábbi fafajták közül lehet választani. 

Vezeték alá ültethető fák

Pirosvirágú galagonya:  3-5 méter magas, kistermetű, lombhullató díszfa. Koronája gömbölyded. Kárminpiros, telt virágai májusban nyílnak. Termése apró és piros, levele apró, 3-5 karéjos, zöld. Talajban nem válogat, napos, meleg fekvést kedvel. Jó várostűrő. Tápanyaggal jól ellátott helyen egyenletesen fejlődik, és dús virágzással hálálja meg.

Gömbakác: 2 méteres törzsre oltott gömb koronájú fa, amely formáját időnként alakítani kell metszéssel. Virágot soha sem hoz, városi klímát jól tűri. Mérete miatt légvezetékek alatti utcafásításra alkalmas.

Gömbkőris: 5-6 méter magasra is megnövő, lapított gömbkoronájú fa. Sűrű, szabályos korona és egészséges, mélyzöld lombozat jellemzi, amely ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik. Májusban, lombfakadás idején bugába tömörült, krémfehér, illatos virágokat hoz.

Gömb csepleszmeggy:  2,0-2,2 méter magas törzsre oltott gömb koronájú díszfa. Magassága csak a gömb korona növekedésével növekszik, 2-4 méter átmérőig, így a kifejlett fa magassága maximum 6m. Fehér virágai áprilisban nyílnak, levelei ősszel narancssárgára színeződnek. Tolerálja a metszést, de gömb formáját metszés nélkül is évekig megtartja. Nagyon alacsonyan futó légvezetékek alá is ajánlott. Szélessége 3-4 méter.

Kizárólag szabadon álló, vezetékmentes területre ültethető fák

Svéd berkenye: rendkívül mutatós kb. 6-10 méteres maximális magasságot elérő lombhullató díszfa, mely főként virágzatával, valamint őszi termésével és lombszíneződésével díszít. Levélzetét tojásdad alakú, sötétzöld színű, fogazott levelek alkotják, melyek szép hátteréül szolgálnak a májusban nyíló, fehér bogernyős virágoknak. 

Virágos kőris: 6-10 méteresre megnövő, tömött kúp alakú fa. Szárazságtűrő, melegkedvelő fajta.  Jól tűri a városi klímát. Gömb változatához hasonlóan tavaszi díszét fehér, illatos virágai, az őszit pedig lilás-narancsos lombszíne adja.

Vérszilva: Kifejlett állapotában 8-10 méter magas, talajra nem különösebben igényes, az átlagos földben jól fejlődő, kifejezetten ideális utcafronti díszfa. Különlegessége a bordó tónusú lombozata és tavasszal rózsaszínű virágzata, mely, üdítő színfolt lehet a zöld növények között. 

Előző cikkPályaépítési munkák Nagymaros – Szob között
Következő cikkA polgármester felesége koronavírusos