Oberfrank Péter és Bányai Rita a Magyar Állami Operaházban látták meg először egymást 1993-ban. A két zeneszerető fiatal találkozásából mára egy szép család alakult ki. Fiuk, a 24 éves Márton, matematikus, de nincs olyan nap, hogy ne ülne le zongorázni vagy gitározni, a zene ott van az életében.

Péter, aki a Zeneakadémián zongora és karmester szakon végzett, abban az időben kezdett rendszeresen vezényelni az Operaházban, Rita akkor már súgó volt ugyanott. Az Operaház lépcsőházában Péter zenei vezetésével indultak el a Királyi Lépcsőházi Matinék előadásai gyerekeknek. Megkérte Ritát, hogy helyettesítse, ha ő nem érne rá, mivel tudta, hogy nagyszerűen zongorázik. ,,Semmi hátsó szándék nem volt bennem, de aztán ez lett a vége” – teszi hozzá mosolyogva.

A közös éveket Budapesten kezdték, de nyolc év operaházi munka után Péter úgy gondolta, egy kicsit körülnéz, feladta tagságát, némi szabadúszás után Szegeden lett a színháznál zeneigazgató, így négy évre a Tisza-parti városba költöztek. Nagyon megszerették a vidéki életet, és mikor újra Budapesten kezdtek el dolgozni, már nem a fővárosba költöztek vissza, hanem Gödre.

Most is ez a bázis, Péter innen jár Sopronba, ahol kilenc éve a színház zenei vezetője, három éve pedig a 190 éves Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. A Pécsi Nemzeti Színházban kilenc éve vezényel rendszeresen Gulyás Dénes operatagozat-vezető meghívására, mint a színház tagja, karmesterként. Ezen munkák mellett dolgozik a Madách Színházban, az Operettszínházban, a MÜPA-ban évente négy ifjúsági operaprodukcióban, és nem szakadt meg a kapcsolata az Operaházzal sem, állandó vendégkarmesterként, immár huszonöt éve.

A jövő évad egyik különleges bemutatóját testvérével, Oberfrank Pállal közösen készítik elő, Pál rendez, Péter vezényel. Beethoven két műve, az István király és az Athén romjai szeptemberben kerül bemutatásra az Operaház új helyszínén, az Eiffel Műhelyházban.

A sokfelé dolgozó művésznek a pandémia azt is jelenti, hogy sokat van otthon, a kertben, és a nemrég megnyitott Különc Kávézó és Játékboltban is többet tud segíteni. Péter hobbija a futás, nyolc évvel ezelőtt, 47 évesen lefutotta a Maratont.

Rita a Zeneakadémián karvezetés szakon végzett, még az egyetemi évek alatt kezdett el zeneelméletet tanítani, de gyakran járt előadásokra az Operaházba. A Zeneakadémia hirdetőfalán meglátott egy hirdetést, hogy az Operaház súgót keres. Nagyon izgatta a dolog és elment egy próbasúgásra, majd próbaidőre felvették, 26 évre “ott ragadt”.

Számos emlékezetes relikviát őriz világhírű operaénekesektől, akikkel együtt dolgozott a Magyar Állami Operaház vezető súgójaként. Tavaly hozott egy nehéz döntést, felmondott, és régi álmát valóra váltotta, hogy életre keltsen egy saját kis boltot, ahova az emberek betérnek pihenni, meginni egy kávét, teát, leülnek, beszélgetnek, társasjátékoznak, könyvet olvasnak.

Tavaly februárban a Béke úton nyitotta meg a kávézóját, a jelenleginél kisebb utcai frontos helyiségben, igen erős szembeszéllel, hiszen a járvány miatt egy több hónapos zárlat jött, de kitartott és újranyitott. Az egyéves szerződés lejártával szerencsére pont ott sikerült lehetőséget találnia, ahova eredetileg megálmodta a Különc Kávézót. Az Olajfa Művészház létrehozói, Mógorné Győrffy Anikó és Mógor László, Rita megkeresésére azonnal támogatva otthont adott az új Különc Kávézó és Játékboltnak. Örömmel fogadták, hogy nevéhez méltóan újraéled az Olajfa Művészház kulturális és közösségi helyként. A hely mottója: ,,Kávé és játék mindig jó ötlet!”

A Belépés Családostul Egyesülettel, a Gödi Jazz Napokkal együttműködve, Wágner Lászlóval közösen szervezve valósul meg a Jazz Különcségek programsorozat. A kávézó galériája befogadója a Kismama Klubnak, közösségi térként működik, otthont ad koncerteknek, irodalmi esteknek, bábelőadásnak, kreatív zenés, kézműves foglalkozásnak.

Képek: Konkoly-Thege György

Előző cikkLegyen Gödön okoszebra? Szavazzon Ön is!
Következő cikkJáték a madarak és fák napja alkalmából