Márton-napi Gasztropikniket tartanak november 8-án délután fél háromtól a gödi Kincsem Udvarházban.
A rendezvényen a helyi vendéglátóhelyek a legízletesebb libás ételeket kínálják, míg az ország neves pincészetei a legkiválóbb boraikat mutatják be. A gasztronómiai élményeket egész délután és este élőzenei programok kísérik, 14:30-16:00 óra között Pálinkás Gergely és Kovács „Pedro” Péter, 17:30-18:30 óra között Krisz Rudi, majd 18:45-19:45 óra között Rakonczai Imre gondoskodik a hangulatról. A rendezvény ízekben, élményekben és jókedvben gazdag Márton-napi vigasságot ígér a résztvevőknek.
Márton napja a karácsony előtti negyven napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő évben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a mondás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. A Márton-napi lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani.




















