A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafikai szakának volt és jelenlegi hallgatóinak műveiből összeállított izgalmas kiállítás egy baráti kör szerteágazó, de valahol rokon gondolkodásába nyújt betekintést. A kiállított munkákon a grafika különböző irányai mutatkoznak be az egyedi rajzoktól kezdve a klasszikus sokszorosító grafikai technikákon át a határterületeket bontogató, festőibb művekig. A kiállítás február 22-ig látható a JAMH galériájában.

A szép számú közönséget Szabó Zsuzsa, a JAMH igazgatónője köszöntötte, majd Popovics Kinga, az ELTE Bölcsészettudományi szakának hallgatója nyitotta meg a kiállítást. Egy kiemelés a gondolataiból: “Attól válnak igazán jó művészekké, hogy tudunk róla: ott van bennük a titok, aminek a jelenléte érezhető, megfejtése azonban csaknem lehetetlen. Ez a titok ott bujkál Bolda fák által vetett árnyékaiban, Dormán elmosódó arcaiban és oszlopaiban, Kelemen raklapjainak rései között, Gréti halovány tekinteteiben vagy épp Kristóf nyarat idéző jeleneteiben” – mondta a hallgató.

A kiállító fiatal művészekkel a megnyitó előtt beszélgettünk. Farkas Dormán Kolos az egyedüli gödi a kiállítók közül, aki elhívta barátait erre a nagyszerű, közös kiállításra.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSCF5196-1-1024x768.jpg

Volt már korábban kiállításod?

 • Elsőnek mondanám, eddig az egyetemmel voltak csak, ahol sokan állítottunk ki, akár egy egész szak. Ilyen szűkebb baráti társasággal ez az első. 

Grafikaszakos vagy, de képeid részben festmények. Melyik ágat vallod inkább magadénak?

 • Grafikaszakos vagyok, de szépen átaraszoltam a festészet irányába. A kiállított műveimben vannak grafikai elemek is, például linóleummetszetek, amiket belekomponáltam a képbe, és azok köré rajzoltam vagy festettem.

Milyen műveket hoztál el a mostani tárlatra?

 • A képek nagy része a római tanulmányutamnak a hatására készült. Az előző félévben voltam kint, a szállást magunknak intéztük, de volt lehetőségünk ott egyetemre járni, megismerni az ottani szokásokat, bejárni a várost. Ez egy óriási inspirációs forrás volt. A három nagy képemnek a tematikája római vagy pompeji: szoborparkok, vázák, miegymás az antik múzeumokból.

Szmrecsányi Bolda együtt volt kint Dormánnal az olaszországi tanulmányúton. Bolda szintén grafikaszakra jár, de ő is festeni szeret inkább.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSCF5199-1-1024x768.jpg

Milyen élmény volt a tanulmányút?

 • Mindkettőnkre nagyon nagy hatással volt a kintlét. A kiállított képek is római emlékek, és a kinti pineáknak az átköltött verziói. 
This image has an empty alt attribute; its file name is 20230113_175339-1-768x1024.jpg

Mivel szeretsz festeni?

 • Legtöbbet akrillal, illetve tussal. Nagyon szeretek a színekkel játszani, kísérletezgetni.

Miket szeretsz festeni?

 • Az egyik kedvenc témám a természet, kicsit átfogalmazva. Egy pár éve elkezdtem árnyékos sorozatokat készíteni, azt folytatom azóta is. Növelem a méretet, kipróbálok más technikákat, és ezeket variálom. Az elején nagyon realisztikusan indult az egész téma, most viszont már sokkal inkább elment egy expresszívebb, absztraktabb irányba.

Volt már korábban kiállításod? 

 • Most kint van három képem a fertődi kastélyban, de előtte még nem. 

Likár Gréta szintén negyedéves grafikaiszakos hallgató. Ő is járt Rómában, meglátogatta Dormánt és Boldát.

This image has an empty alt attribute; its file name is DSCF5208-1-1024x768.jpg

Miket szeretsz festeni?

 • Én legszívesebben linómetszeteket készítek, főleg a közvetlen környezetemről, a családomról, a baráti társaságomról és magamról. Például arról, hogy hogy éreztem magam a karanténban.

Ez a kép is linómetszet?

 • Igen, fogyasztásos linóleummetszet. Így akár öt-hat réteget is egymásra tud nyomtatni az ember, és egy eléggé zsizsegő felületet tud létrehozni.

Volt már korábban kiállításod?

 • A Miskolci Grafikai Triennálén egyszer ki volt állítva egy munkám, és az egyetem keretein belüli kiállításokon szerepeltem a műveimmel.

Balogh Kristóf József már végzett az egyetemen, de mivel a baráti kör tagja, ő is elhozta a műveit.

 • Te is grafikaszakon végeztél?
 •  Igen, de inkább festészettel foglalkozom.

Meg lehet élni a festésből?

 • Ismerek festőt, aki csak a műveiből él, de nekem ez még nem sikerül, bár nem is biztos, hogy szeretném, mert kiégnék tőle.

Miket szeretsz festeni?

 • Általában fotó alapú vagy figuratív dolgokat szoktam csinálni. Mostanában kísérletezek absztraktabb dolgokkal, de többnyire figurálisak a műveim. Amik ki vannak állítva, azok netes forrásból összeollózott fotók alapján összeállított fiktív jelenetek megfestései.

Volt már kiállításod?

 • Igen, Budapesten a Glassyard Gallery-ben, és február 4-én nyílik a következő önálló kiállításom a Godot Galériában a Bartók Béla úton. Itt többnyire olajvászonképek lesznek kiállítva.

Az ötödik kiállító művész, Miklós Kelemen, sajnos nem tudott eljönni a megnyitóra. A tárlaton papírmetszetei szerepelnek, egy hármas raklapsorozat, amit már több helyen kiállított. Egy általa kitalált egyedi technikával dolgozik. Munkáiban a textúrák a legfontosabbak.

Előző cikkHősi halottá nyilvánították a halálra késelt rendőrt
Következő cikkElakadt, megmentették, most háláját fejezte ki gödi megmentőinek