Az ősrobbanástól a felfedezőkig

Hatalmas robbanás, fényjelenségek, százmilliárdnyi tűzgolyó. A helybeliek tényleg visszanyúltak a múltba, a Madeira szigetén található Santana nevű település tematikus parkjában az ősrobbanásnál kezdték a sziget bemutatását. Az ötlet remek, mi is jól szórakoztunk, akár csak azon a kisjátékfilmen, amelyben Mr. és Mrs. Stressz szigetre érkezését mutatták be. Az ülések még mozogtak is, hogy átérezzük azokat az élményeket, amelyek a mindennapok egyhangúságából kiszakadó, a mobiltelefonoknak búcsút intő látogatókra várnak Madeirán. Ezekből pedig akad bőven.

A sziget 57 km hosszú és 35 km széles, mégis több napig kell autózni, ha alaposan be akarjuk járni. Nagyon nagyok ugyanis a hegyek, a legmagasabb pont 1810 méter magas. Kísérőnk figyelmeztetett, hogy ide még pulóvert is hozzunk, mert hűvös van a hegytetőn. 

A panoráma azonban elképesztő. Ha valaki szeret hegyet mászni, akár 3-4 órás sétákat is tehet, miközben csodás völgyeket, falvakat, csobogó patakokat láthat. Madeirán a vízesések egy részét bevezették kis csatornákba, és ezek mellett sétautakat alakítottak ki. Az elegendő csapadék miatt az egész sziget üde zöld, alig vannak kopár területek. Mivel meglehetősen meredek a legtöbb hegyoldal, ezért a földet teraszosan művelik, vagyis belevágnak kis parcellákat a hegyekbe, és itt szőlőt, banánt termesztenek.

Madeira 1419-től Portugália része, ekkor fedezte fel Zarco kapitány, másodkapitányával, Monizzal együtt. A főváros Funchal, ahol Churchill is nyaralt. Itt töltötte utolsó napjait IV. Károly magyar király (osztrák császárként az I. Károly nevet viselte), az egykori uralkodó a szigeten talált menedéket a monarchia bukása után, miután nem sikerült visszaszereznie a magyar trónt. Sírját megtaláljuk egy csodaszép templomban, Funchal legmagasabb hegyének tetején. Az osztrákok elhelyeztek egy emléktáblát a kegyhelynél, amelyre kiírták, hogy itt található az utolsó osztrák császár sírja. Egy kicsit fájó volt, hogy nem emlékeztek meg arról, hogy IV. Károlyként Magyarországon is uralkodott, sőt, cseh király is volt; a monarchiáról nem írnak a táblán. Ha a templom oldala mellett felfelé sétálunk, eljuthatunk Sissi kastélyáig is, a magyarok által annyira szeretett asszony a jó levegő miatt költözött ennyire magasra.

Funchal lakóinak száma 110.000, egész Madeirán 260.000-en élnek. Többségében portugálok a helybeliek, de egyre több német és angol is betelepül. A vendégmunkások általában ukránok, akik az alagutak, a szállodák építésénél segédkeznek. Nagyon kicsi a munkanélküliség, hiszen a turizmusból, a bortermesztésből vagy éppen a csipkekészítésből mindenki meg tud élni.

A helyiek hihetetlenül barátságosak, a biztonság tökéletes, a gyerekes családoknak és a kikapcsolódni vágyóknak ideális a hely. Az elképesztően kék tenger szemkápráztatóan gyönyörű. Mivel a part jórészt kavicsos, köves, ezért a legszebb strandra a közeli Afrikából, a Szaharából hozattak homokot, hogy a turistáknak kedveskedjenek. Ha valaki eredeti helyi homokra vágyik, akkor a közeli szigeten, Porto Santóban gyönyörű strandokat talál. Az utazóknak csak arra kell vigyázniuk, hogy legyen náluk üres táska vagy bőrönd, amiben majd a rengeteg ajándékot haza viszik. Én is vettem bort, csipkét, gyümölcskenyeret, fonott kosarat, egy madeirai népi hangszert, amely szalmából és üdítőitalok kupakjából készült. Az utolsó butikban még egy Benfica-sálat is beszereztem apámnak, hiszen a futballt itt is imádják.

Madeirai utazási ajánlatokért keresse fel a Kárpáteurópa Utazási Irodát!

Előző cikkEgzotikus tájakon: Madeira (I. rész)
Következő cikkElhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke