Húsvétvasárnap a keresztény egyházakban Jézus feltámadásának ünnepe. A Vatikánban délben közel hatvan nyelven mondott köszöntőt a katolikus egyház feje a Szent Péter téri Urbi et Orbi áldás celebrálásakor.
Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi, a tojás pedig az újjászületés jelképe.
Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.
Főkép: Húsvétvasárnapi ételszentelés Csíkszeredában – MTI/Veres Nándor